Karališkasis Basma troškinys

Karališkasis Basma troškinys

Donatas Greičiūnas

Taip iki galo ir nesupratau kodėl karališkasis, – ar todėl, kad pakankamai daug ingredientų ar, kad tinkamas gaminti kuomet tingi, o reikia pamaitinti kompaniją. Tiesiog taip šis patiekalas vadinamas Rytuose. Kaip ten bebūtų, rezultate troškinio skonis mmmuuaa…

Taigi, šio patiekalo gamybos procesas išties nesudėtingas, kuomet tinkamai tam pasiruošta. Pasiruošimui imame gan didelį krepšį produktams ir ankstyvą savaitgalio rytą važiuojame į turgų shop’intis šviežių, geros kokybės produktų. Mums reikės:

  • 1,5 kg mėgiamos mėsos (mes rinkomės jautieną)
  • 3 vnt. baklažanų
  • 2 paprikų
  • 5 pomidorų
  • 1 kopūsto
  • 5 bulvių
  • 0,5 kg. morkų
  • 0,5 kg. svogūnų
  • 1 galvutės česnako
  • poro
  • ryšulėlio krapų
  • 200 g. svogūnų laiškų
  • ryšulėlio petražolių
  • 100 g. sviesto

Prieskonių:

  • kurkumos
  • kaliandros
  • prieskonių mėsai
  • pipirų
  • druskos

Dar keli svarbūs ingredientai, kurių nepaminėjau tai gamta, dar geriau jei ten kur gražu. Taisyklė ta, kad kuo gražesnė aplinka ir kuo daugiau širdies ir meilės įdedama į gamybos procesą, tuo geresnis rezultatas gaunasi. Na ir kazanas kuriame bus gaminamas šis gomurį ir kitus virškinamojo trakto organus pamaloninantis patiekalas.

Mėsą susipjaustome kąsnio dydžio gabalėliais, ją pasūdome ir paprieskoniuojame mėsos prieskoniais. Kazane ištirpiname sviestą ir jame šiek tiek pakepiname mėsą, tiek, kad pakeistu spalvą.

O tuomet prasideda pjaustymo maratonas, – pradedame nuo svogūnų pjaustymo. Konkrečios taisyklės kaip tą daryti nėra, tiesiog pjaustome kaip kam labiau patinka.

Supjaustytus svogūnų beriame ant mėsos, jokiu būdu nemaišome. Po svogūnų pjaustome paprikas, jas kiek didesniais gabalais. Supjaustytas dedame ant svogūnų. Nemaišome! Po paprikų griebiame pjaustyti porą, jį tradiciškai raižome žiedeliais. Tuomet beriame visą galvą česnako, skiltelėmis, tačiau jų nenulupame, tiesiog nupjaustome tą kietą galiuką ir taip dedame į būsimą troškinį. Visa tai tam, kad česnakas savo aromatą išlaikytu iki pat pabaigos.

Principe tai visas šio patiekalo ruošimo procesas – vienas pjaustymas stambesniais ar smulkesniais gabalėliais. Nei prižiūrėti nei maišyti jo nereikia tiesiog pjaustyti ingredientą po ingrediento ir dėti sluoksnį ant sluoksnio.

Subėrus česnako skilteles po peiliais kišame morkas, po jų baklažanus. Nors su baklažanais čia slepiasi vienas niuansas, – juos jau prieš pusvalandi iki dėjimo į būsimą troškinį reikia būti susipjausčius ir apibarsčius druska. Tai tam, kad druska iš jų ištrauktu vandenį, kadangi to nepadarius, vandenį jis paleis troškiny ir rezultate viskas kazane ne troškinsis, o virs.

Sudejus baklažanus, pjaustome pomidorus. Ar stambiai ar smulkiai juos supjaustysime, skirtumo jokio nėra.

Po pomidorų paimame kopūstą. Su juo taip pat niuansas, – pirmus 6 jo lapus gražiai, stengdamiesi kiek įmanoma mažiau suplėšyti, nuimame, o likusį kopūstą supjaustome gan stambiais gabalais, be kietesnių jo dalių. Viską suberiame ant pomidorų, tuomet užberiame supjaustytus žalumynus, – svogūnų laiškus, krapus ir petražoles. Visų po puse turimo kiekio. Likutį paliekame, jo dar prireiks tolesniame etape. Ant žalumynu užbarstome saują, nors ne, užbarstome mažą saujalę kurkumos, dar kiek mažiau kalendros, pagal skoni pabarstome pipirais ir padruskiname. Ir visą šį gėrį paslepiame po turimais kopūstų lapais, kuriuos iš anksto, kruopščiai atplėšėme nuo kopūsto galvos. Uždedame dangtį ir karts nuo karto pakoreguodami ugnį kaitiname ant vienos degančios malkos liepsnos 50 – 60 minučių.

Po 50 – 60 minučių nukeliame dangtį ir pilnus plaučius įkvepiame seiles išskiriančio aromato. Ant išsitroškinusių kopūsto lapų dar užberiame kubeliais supjaustytas bulves ir uždengę dangtį patroškiname dar apie 20 minučių arba tiek kol suminkštės bulvės (mums prireikė 25 min).

Tuomet beriame likusius žalumynus, kuriuos prieš tai supjaustėme ir viską kruopščiai ir nuo dūšios išmaišome.

Maišant svarbu laikyti stipriai suspaustas lūpas, kadangi kyla natūrali grėsmė troškinio ragautojus tuo pačiu pavaišinti ir savo seilėmis.

Šio ingredientų kiekio mums užteko 12 žmonių sočiai vakarienei. Na pilnai užtektu dešimčiai išbadėjusių pašerti.

Skanaus jei pabandysite.