Turizmas "|" Medžioklė "|" Žvejyba "|" Gamta "|" Kelionės

Medžiotojų darbai – rugsėjis

in Medžiotojo dienos

Baigiasi vasara, prasideda stambiųjų kanopinių žvėrių — briedžių, elnių, stirnų medžioklė. Šį mėnesį medžiotojai baigia apsirūpinti šienu, grūdų atliekomis ir kitais pašarais — šermukšnių, mėlynių, bruknių, vaivorų, kadagių uogomis, kurias žiemą mielai lesa tetervinai, kurtiniai. Mėnesio pabaigoje ima kristi gilės, kašto­nai — mėgstamas žvėrių maistas, prinoks­ta miškiniai obuoliai, kriaušės.

Giles ir kaštonus galima papilti plonu sluoksniu pašiūrėje ir išdžiovinti. Dar ge­riau juos laikyti nedideliuose (60 80 cm] plokščiuose kaupuose, sumaišius su durpių kraiku ir apdengus plonu lapų ar spyglių sluoksniu.

Šermukšnių ir kitas uogas taip pat ge­riausia džiovinti. Jų kekės kabinamos ant vėjo perpučiamoje pašiūrėje ištemptos vielos. Galima uogas laikyti statinėje — ant kiekvieno penkiolikos centimetrų sto­rio uogų sluoksnio pilamas penkių centimetrų storio sauso smėlio sluoksnis. Smė­lis konservuoja uogas, apsaugo jas nuo gedimo.

Rugsėjo mėnesį, kai giriose ima mauroti taurieji elniai, prasideda trofėjinės brie­džių, elnių, stirnų medžioklės. Be to, nuo rugsėjo penkioliktosios medžiojamos ku­rapkos ir putpelės, pats laikas medžioti antis — jau gerai skraido jaunikliai. Tebemedžiojamos slankos, jerubės, vandens ir balų paukščiai.

Rugsėjo ir spalio mėnesį sumedžiojama gana daug briedžių, stirnų. Kaip tik da­bar reikėtų rūpintis kanopinių kaimenės būkle ir pirmiausia medžioti žvėris su ryškiais selekciniais požymiais.

Kiekvieno sumedžioto briedžio, elnio stirnino ragus reikėtų išmatuoti, įvertint.

Kritęs žvėris turi būti tuoj pat apdoro­tas. Rugsėjo mėnesį dar pakankamai šilta, ir per porą valandų neišskrostas šernas ar briedis gali sugesti.
Briedžiams ir stirnoms perpjaunamos kak­lo kraujagyslės ties apatiniu žandikauliu, išimamas žarnynas, vidaus organai. Šer­nams kraujagyslės perpjaunamos kaklo ir krūtinės susijungimo vietoje. Išimant jiems žarnyną ir vidaus organus, neleidžiama perpjauti krūtinkaulio ir dubens kaulo bei raumens.

Pilvo ertmė iššluostoma sausu švariu sku­duru, įspraudžiami pagaliai, kad žvėriena atvėstų. Šioje apdorojimo stadijoje (pirmi­nėje) labai nepatartina vartoti vandenį. Tinkamai išskrosta ir vėdinama žvėriena net ir karštomis dienomis nesugenda per 30—40 valandų.

Nerekomenduojama jos vėdinti eglių, tankių lapuočių uksmeje, kur tvanku, neužpučia vėjai. Geriau jau pa­likti tiesiog ant žemės. Tiesioginiai saulės spinduliai (atokaitoje trumpą laiką) gerai ir greitai išdžiovina ertmę. Ji apsitraukia kieta plėvele, apsaugančia nuo musių.

Gintautas Kičas, Alfredas Seibutis

Facebook Komentarai

Parašykite komentarą

Your email address will not be published.

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Latest from Medžiotojo dienos

Sibiro medžiotojai

Daug metų gyvendamas Rytų Sibire, Jeni­siejaus gubernijos Krasnojarsko mieste, turėjau progos šiek

Laukinis kalakutas

Didžiųjų kunigaikščių laikai, mūsų neįžen­giamos traškančios girios, ir garsios stumbrų, lokių, briedžių,
Pakilti į Viršų