Turizmas "|" Medžioklė "|" Žvejyba "|" Gamta "|" Kelionės

Kaip virti žuvienę

in Patarimai/Žvejo dienos

Sakoma: kiek žvejų, tiek ir žuvienių. Kiekvienas žvejys ją verda pa­gal savo skonį ir išmanymą. Tačiau neteko girdėti, kad kas sakytų: kiek žvejienių, tiek žuvienių. Nes koks save gerbiantis žvejys nemoka išvirti žuvienės pats? Kaip galima tokį svarbų darbą patikėti kam nors kitam, nors ir žmonai? Pats, tiktai pats!.. Juk važiuoti vietoj savęs į žvejybą jūs nepatikite kitam? Žuviene tai baigiamasis viso žvejybos malonumo akordas, tai pabaiga, kuri „coronat opus“ t. y. vainikuoja darbą. Na, gal ne darbą, gal vargą, malonumą, nuovargį, neišmiegotą naktį, ryto aušros grožį, giliausius įspūdžius ir patirtas emocijas, rankų ir širdies drebėjimą žuviai nutrūkus; poilsį, poilsį, poilsį!… Eina sau visi, as sėdžiu prie van­dens, aš matau plūdę, as matau saulę, vandenį, debesis, aš ilsiuosi, aš kaupiu jėgas kitos dienos darbams, aš semiuosi sveikatos, man gera, man malonu, mano puiki nuotaika ir dar puikesne suvijauta.

Visa tai ir vainikuoja aukso vainiku paties žvejo verdama žuvienė!.. Ir niekaip kitaip!

Garsus rusų istorikas ir kulinaras (galbūt – net kulinarijos istorikas) savo knygoje „Kulinarijos paslaptys“ šitaip pataria tiems, kurie ruošiasi virti žuvienę:

  1. Įpilti vandens, stipriai pasūdyti, leisti užvirti, įdėti smulkiai pjaus­tyto svogūno, skiltelėmis, gabalėliais ar kubeliais pjaustytų bulvių, šiau­deliais pjaustytą morką.
  2. Kai užvirs, po 15 min. dėti žuvį, supjaustytą vienodais gabaliukais (ne didesniais kaip 1-4 cm), pavirti 10-15 min., verdant įmesti lauro lapą, pipirų, petražolių, peletrūno, krapų.
  3. Jeigu norima, galima įdėti vieną šių sudedamųjų dalių:
    • raugintų agurkų, agurkų rasalo arba citrinos ir pavirti 1-3 min.;
    • 0,5 stiklinės pomidorų sulčių arba 2-3 šaukštus pomidorų tyrės ir ant silpnos ugnies pašildyti, bet neužvirinti“.

Tai šitaip rašo V.Pochliobkinas, apibrėždamas tik „bendrąją koncep­ciją“. O mes galime perfrazuoti žinomąją anglų patarlę: „Apetitas atsiran­da bevalgant“ – „Patyrimas atsiranda beverdant“ !..

R. Granauskas

Facebook Komentarai

Parašykite komentarą

Your email address will not be published.

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Latest from Patarimai

Turisto savikontrolė

Žygio metu turistas neturi pamiršti savikontrolės: teisingai pasirinkti žygio tempą, laiku pastebėti

Higiena turistiniame žygyje

Pasiruošimas žygiui pradedamas nuo treniruočių, kurių krūvis nuolat didinamas, kol pasiekiamas rei­kalingas

Mityba turistiniame žygyje

Žmogaus darbingumui didelę reikšmę turi gerai organizuota mityba. Tai ypač svarbu sudėtingose
Pakilti į Viršų