Augalai ir kosmetika – paprastasis agurkas

in Pažinkime augalus

Moliūginių (Cucurbitaceae) šeimos vienmetis daržovinis augalas. Stiebas gulsčias arba laipiojantis, 1,5—2,0 m ilgio. Lapai širdiški, iškirptu pamatu, penkiaskiaučiai. Stiebas ir lapai apaugę šiurkščiais plaukeliais. Žiedai geltoni. Vaisiai įvairių formų, 5—50 cm ilgio.

Agurkuose yra 95—96% vandens, 2—2,5% cukrų, 1% baltyminių medžiagų, 0,7% ląstelienos, 0,4% mineralinių medžiagų, vitaminų C, Bi, B2, provitamino A, organinių rūgščių, eterinio aliejaus ir kitokių medžiagų.

Agurkų vaisiai nuo seno vartojami kosmetikoje. Jų sultys minkština, balina odą ir naikina strazdanas. Nuo šviežių agurkų vaisių sulčių, geriant 2—3 kartus per dieną prieš valgį po 2 šaukštus, sumažėja arba visai išnyksta paprastieji odos spuogai.

Sausai odai kaukės ruošiamos taip. Ant švaraus veido uždedamas plonas sluoksnelis vatos arba skiautelė marlės, ant kurios tepama tarkuotų agurkų tyrelė. Po 20 minučių kaukė nuimama, veidas nušluostomas sausos vatos tamponais ir patepamas maitinančiu kremu. Veidą galima tepti ir sutarkuoto agurko tyrele. Po 20—25 minučių oda nuvaloma vatos tamponais. Galima šviežią agurką (su žievele) supjaustyti plonais griežinėliais ir dėti juos ant veido vieną šalia kito. Ant kaklo griežinėlius geriau dėti išdėliotus ant marlės. Laikoma 10 minučių.

Kaukė sausai ir normaliai veido odai: 2 dalys šviežių agurkų sulčių ir 1 dalis pieno arba 5 dalys agurkų sulčių ir 1 dalis grietinėlės. Tyrele patepamas veidas. Po 20—25 minučių jis nuvalomas vatos tamponais, pamirkytais šiltame vandenyje.

Riebiai, išsiplėtusiomis poromis odai tinka tokia kaukė. Šaukštas šviežių agurkų sulčių sumaišoma su išplaktu kiaušinio baltymu lr pridedama šaukštelis grietinėlės. Tyrele tepamas veidas. Po 15—20 minučių kaukė nuplaunama šiltu, po to šaltu vandeniu.

Nudegus saule, ypač pavasarį, ir išryškėjus šlakams, rekomenduojamas toks preparatas. Viena dalis agurkų sėklų užpilama 10 dalių 40° spirito. Po 2 savaičių perkošiama. Prieš vartojimą preparatą reikia 10 kartų praskiesti vandeniu ir tepti šlakuotas vietas arba dėti kaukes, laikyti 5—10 minučių.

Agurkų sultys šlakuotam veidui: tarkuotų agurkų tyrelė užpilama 40° spiritu (santykis 1:1 arba 1:2), 14 dienų palaikoma tamsioje vietoje, perkošiama per marlę. Šlakuotos veido vietos skysčiu vilgomos kelis kartus per dieną arba 30—60 minučių dedamas pavilgas.

Skystis sausai veido odai: imama 4 dalys tarkuotų šviežių agurkų, 1 dalis 40° spirito ir 10 dienų laikoma tamsioje vietoje. Po to perkošiama per marlę ir šiuo skysčiu veidas valomas vatos tamponais tol, kol vata lieka švari. Nuvalius veidas apipurškiamas vandeniu, lengvai nusausinamas ir patepamas riebiu kremu.

Vandeniui ir muilui jautrią odą patariama valyti tokiu skysčiu: 70 g šviežių agurkų vaisių sulčių, 20 g 96° spirito, 50 g rožių vandens, 2 g glicerino ir 5 g ramunių nuoviro.

Rožių vandens gamyba: 0,5 g rožių eterinio aliejaus sumaišoma su 5 g talko; gautas mišinys užpilamas 2 l vandens (50—60°C temperatūros) ir 15 minučių plakamas stikliniame inde. Atvėsus perfiltruojama. Laikoma gerai užkimštame butelyje vėsioje vietoje. Ruošiama trumpalaikiam vartojimui.

Apvytusiai ir raukšlėtai odai tonizuoti gaminami tokie skysčiai. Imama 60 g 45° spirito, 15 g agurkų sulčių, 25 g žemuogių sulčių ir 0,2 g salicilo rūgšties arba 20 g agurkų sulčių, 3 g ramunių nuoviro, 10 g 45° spirito.

Agurkų sultys vartojamos ir losjonu gamyboje. Losjonas ,,Ogurečnyj”, susidedantis iš agurkų ekstrakto, pepsino, citrinos rūgšties, sutraukia išsiplėtusias odos poras ir balina odą. Dažniausiai vartojamas losjonas ruošiamas taip. Sutarkuojama 300 g šviežių agurkų, supilama į butelį, užpilama vienos citrinos sultimis”ir 200 g 40° spirito. Butelis užkemšamas ir 2 savaites laikomas tamsioje vietoje. Po to mišinys nukošiamas ir į gautą skystį įpilama 100 g kamparo spirito. Ištrinama 3 kiaušinių tryniai su medumi (20 g), supilama į paruoštą agurkų-spirito skystį ir gerai sumaišoma. Valoma normali ir nelabai riebi veido oda. Losjoną reikia laikyti vėsioje vietoje.

Losjonuose sausai veido odai spirito gali būti ne daugiau kaip 20, normaliai — iki 30—40, riebiai — iki 50%.

Iš agurkų vaisių gaminamas agurkinis kremas. Tam tikslui ištirpinama 25 g lanolino ir 5 g migdolų aliejaus, pridedama 30 g agurkų sulčių, 0,5 g boro rūgšties ir 0,05 g vanilino. Viskas gerai sumaišoma įr laikoma vėsioje vietoje.

Pramonė iš agurkų sulčių gamina kremus įvairiai veido odai tepti.

Facebook Komentarai

Parašykite komentarą

Your email address will not be published.

*